poniedziałek, 8 października 2012

Kruche ciasto baza na szarlotkę i ciasteczka

Jutro będę robiła ciacho z jabłkami więc dziś wypadałoby zamieścić przepis na kruche ciasto. Ten rodzaj ciasta jest bardzo łatwy w przygotowaniu , można je wyrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce lub tez zamrozić i mieć gotowe w każdej chwili.
Z kruchego ciasta które dziś zagniotłam upiekłam kilka ciasteczek (pomysł z ozdobieniem kolorowymi cukierkami zaczerpnięty został w pewnego telewizyjnego programu kulinarnego) :)

Jak widać na załączonym obrazku jedno ciastko nieco przypalone, ale odrobina węgla jeszcze nikomu nie zaszkodziła :P
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI:
na jedną dużą blachę na spód oraz na wierzch ciasta
  • 3  szklanki maki krupczatki (ok. 450g)
  • 1 szklanka cukru (ok 200g)
  • 4 żóltka
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok 3 g)
  • 1 margaryna (MIĘKKA ale nie roztopiona)
Zaczynamy od wyjęcia margaryny w ciepłe miejsce ponieważ konieczne jest aby była miękka! W innym przypadku będzie nam bardzo bardzo bardzo ciężko wyrobić ciasto!!!

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka oraz miękką margarynę. Wszystko mieszamy. Wyjmujemy na stolnicę oraz ugniatamy ręcznie. Jeśli margaryna jest miękka ciasto szybko osiągnie odpowiednią konsystencję - konsystencja wyrobionej plasteliny. Jeśli margaryna była twarda wyrabianie ciasta będzie mozolne i ciężkie :(

Wyrobioną masę (konsystencja plasteliny) wkładamy do torebki foliowej i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 30 min. UWAGA: ten etap jest konieczny i NIE WOLNO go pominąć.

Ochłodzone ciasto jest gotowe do użycia:
ciasteczka - pieczemy ok 20 min w temp 200 stopni
spód do szarlotki - podpiekanie ok 10 min w temp 200 stopni
gotowa szarlotka (spód był wcześniej podpieczony - 40-50 min w temp 200 stopni

Ciasto można tez zamrozić aby mieć gotowe w razie pilnej potrzeby :)

Wszelkie pytania, opinie , skargi i zażalenia proszę wpisywać w komentarzach :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król


1 komentarz:

  1. dokładnie takie same ciastka widziełam w nowym programie tvn style Pyszne 25:)))
    Zamierzam je kiedys zrobić:))
    Ciekawe jak smakują?
    Zapraszam na słodkości do siebie przy okazji

    OdpowiedzUsuń