niedziela, 7 października 2012

Zapiekanka z jajecznicy na kajzerce.

"Przy niedzieli" na śniadanie obowiązkowo jajecznica. Dziś podana w formie zapiekanki  - tak dla odmiany :)
Niby to samo a jednak inaczej.

autor zdjęcia: Katarzyna Król



 SKŁADNIKI:
(powinny wystarczyć na 6 zapiekanek)
  • 3 kajzerki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • 100g chudej wędliny
  • 6 jajek
  • masło (do posmarowania 6 kanapek)
  • 12 plasterków (półplasterków) sera żółtego
  • 50 g fety
  • pieprz
Paprykę kroimy od środka tak aby powstały "krążki" (potrzeba nam 6 szt) i podsmażamy lekko z obu stron.Tak przygotowane paprykowe krążki będą nam potrzebne w dalszej części przygotowań.

Robimy jajecznicę: posiekaną cebulkę i resztę papryki smażymy , dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę a po kilku minutach wbijamy jajka i mieszamy do czasu stężenia. Przyprawiamy tylko pieprzem (nie używamy soli, ponieważ sól w połączeniu z fetą  sprawi że potrawa będzie mocno przesolona). Gotową jajecznicę zdejmujemy z ognia.

Kajzerki kroimy na pół, smarujemy masłem i układamy na nie po "półplasterku" żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni aby bułki delikatnie się podpiekły - w tak wysokiej temperaturze bułki podpiekają się momentalnie dlatego trzeba cały czas kontrolować aby się nie spaliły lub zbytnio nie wyschły czas podpiekania max 1 minuta).

Na tak przygotowane, podpieczone bułki kładziemy paprykowe krążki, w nie nakładamy jajecznicę, następnie po kawałku fety. Na sam wierzch dajemy po "półplasterku" zółtego sera.
Pieczemy do chwili gdy ser zacznie się roztapiać.

Zjadamy ciepłe wyjęte prosto z piekarnika...prawda że smaczne ?! :)

autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz: