poniedziałek, 29 października 2012

Gulasz wieprzowy - klasyczny

Za oknem śnieg, temperatury też już nas nie rozpieszczają dlatego aż się chce zjeść coś treściwego - jakieś mięsne danie... może gulasz wieprzowy?!
autor zdjęcia: Katarzyna Król
 SKŁADNIKI
pół średniego garnka:
  • ok 1,5 kg karkówki
  • 2 średnie cebule
  • 2 pełne łyżki masła
  • 4-5 płaskich łyżek mąki
  • 2 kapelusze suszonych podgrzybków
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty,liść laurowy
  • pieprz mielony, sól, koperek suszony (1 łyżeczka), natka suszona (1 łyżeczka)
Bardzo lubię gdy gulasz jest rozgotowany...mięsko tak miękkie ze aż się rozpada, dlatego przygotowanie gulaszu zaczynam dzień wcześniej.

Dzień 1:
Mięso myję, kroję w kostkę i wkładam do garnka i zalewam wodą (ok 3-4 cm nad mięso). Dodaję kilka listków laurowych, ziele angielskie ok 5 szt i pieprz ziarnisty ok pół łyżeczki.
Całość duszę do chwili gdy mięso zrobi się miękkie.

Dzień 2:
Gulasz przygrzewam. Cebulę kroję w plasterki, podsmażam na 2 łyżkach masła i dodaję do mięsa. Duszę do chwili gdy cebulka zrobi się całkiem miękka. Następnie dodaję pokrojone w paseczki kapelusze podgrzybków. Całość trzymam na małym ogniu i w tym czasie robię zasmażkę z reszty masła i mąki (roztopić masło na patelni, dodać mąkę i ciągle mieszając delikatnie przysmażyć). Zasmażkę łączę z masą mięsną, dodaję koperek, natkę oraz doprawiam do smaku. Duszę jeszcze kilka minut.
Danie podaję z kaszą jęczmienną.
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz