wtorek, 16 października 2012

Biszkoptowe ciasto z gruszkami.

Oto przepis na bardzo łatwe i ekspresowe w przygotowaniu, niedrogie oraz bardzo smaczne ciasto z dodatkiem gruszek. Sezon "gruszkowy" w pełni zatem trzeba korzystać :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI:
okrągła foremka o średnicy 22 cm

  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru (ok. 125g)
  • 1 szklanka mąki (ok.125g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
Biszkopt jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Robimy to tak:

Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem do chwili gdy masa nabierze konsystencji "kogla -mogla".
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej żółtkowo-cukrowej masy , musimy pamiętać aby od tej pory mieszać bardzo bardzo delikatnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki (również delikatnie aby nie opadła piana) i przelewany do blachy tortowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Gruszki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki i układamy na masie biszkoptowej.
Ciasto należy piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni ( UWAGA: nie używamy termoobiegu ponieważ wysuszy biszkopt.)
Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku.

Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Jest naprawdę pyszne ... :)

SMACZNEGO! 
autor zdjęcia: Katarzyna Król

4 komentarze:

  1. pyszne, domowe ciasto :) uwielbiam!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam dzisiaj przygotować coś takiego z jabłkami, ale jakoś mi się nie udało... Ale Twoje jest tak apetyczne, że może jutro upiekę...? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam gin,
    ja tego przepisu używam już od bardzo dawna jako podstawę do tortów, rolad i jako klasyczne ciasto z dodatkiem owoców i zawsze mi się udawało. Nie wiem czemu Tobie nie wyszło :( :(

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe! pyszne, tanie a do tego szybkie w przygotowaniu, dołączam ten przepis do moich hitów kulinarnych <3

    OdpowiedzUsuń