wtorek, 26 maja 2015

Bogate w żelazo danie wegetariańskie (na niedokrwistość / anemię)

Wszystkie mądre publikacje jednoznacznie za najlepsze źródło przyswajalnego żelaza wskazują czerwone mięso i podroby. Co jednak jeśli nie mamy ochoty na danie mięsne a mimo to musimy uzupełnić niedobory żelaza??
Oto moja propozycja. Danie bezmięsne, w skład którego wchodzą aż cztery produkty bogate w ten drogocenny pierwiastek: szpinak, natka, pestki dyni oraz żółtko.
Potrawa jest smaczna , zdrowa i bardzo szybko się ją przygotowuje :) Polecam wszystkim przyszłym mamom!!!

Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
na dwie porcje:
  • pół torebki makaronu typu nitki z pszenicy durum
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • pół dużego pęczka natki 
  • 2 małe ząbki czosnku
  • garść pestek dyni
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
Przed przygotowaniem tego dania należy ugotować, odcedzić i ostudzić makaron:)

Makaron podsmażyć na masełku do delikatnego zrumienienia. Dodać zamrożony szpinak i trzymać na ogniu do całkowitego rozmrożenia. Kolejno dodać posiekany w plasterki czosnek oraz pestki dyni. Całość ciągle mieszać i po około 2 minutach uzupełnić natką i jajkami. Mieszać do czasu ścięcia jajek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać póki ciepłe!
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...

1 komentarz:

  1. W sezonie skorzystałabym ze świeżego szpinaku, który ma jeszcze więcej witamin. Poza tym pyszota!

    OdpowiedzUsuń