czwartek, 2 kwietnia 2015

Boczniaki w mocno przysmażonej panierce z bułki tartej

Miała być wiosna! Niestety spoglądając na to co dzieje się za oknem dostrzec można jesień. Deszczową, wietrzną i zimną :( Skoro aura jesienna to i jedzonko jesienne! Grzyby a dokładniej boczniaki w panierce z bułki tartej smażone na masełku. Pychota :)
Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
porcja dla jednej osoby:
  • 5 młodych boczniaków
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia grzybów
  • kajzerka
Boczniaki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Jajko roztrzepać widelcem z rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem, namoczyć w nim grzyby a następnie obtoczyć w bułce tartej.

Tak przygotowane boczniaki smażyć na rumiano (ja lubię mocno przypieczone) na patelni z masełkiem.

Podawać gorące razem ze świeżym pieczywem (najlepiej bułeczką).

Dobra rada cioteczki Kasi: boczniaki jak wszystkie grzyby są ciężkostrawne. Warto delektować się ich smakiem popijając gorącą miętę lub herbatę :) :) :) Dzięki temu brzusio nie będzie cierpiał!
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz