wtorek, 16 grudnia 2014

Chiński ryżowy makaron Tao Tao z brokułem, cukinią i pestkami dyni.

W ostatnim czasie było naprawdę ciężko. Cały wolny czas zajmowały mi studia. Ostatnie poprawki do pracy dyplomowej, nauka, masa formalności i wreszcie upragniona obrona! 
Teraz pora na odpoczynek i powrót do tego co tygryski lubią najbardziej :)
Moja  propozycja na dziś: pysznie , zdrowo, ekspresowo! 
Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
3 porcje obiadowe:
  • 1 opakowanie (100g) chińskiego ryżowego makaronu Tao Tao
  • pół świeżego brokuła
  • 1 średnia cukinia
  • garść łuskanych pestek z dyni
  • oliwa do podsmażenia
  • przyprawa chińska "5 smaków"
  • pieprz ziołowy
  • ząbek czosnku
  • sól
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu a następnie odcedzić.
Warzywa umyć. Brokuła podzielić na różyczki a cukinię pokroić w paseczki.

Na głęboką patelnię wlać wodę (do połowy), zagotować, wrzucić przygotowane wcześniej warzywa. Warzywa pogotować 2-3 minuty a następnie odcedzić.

Na patelnię wlać odrobinę oliwy. Wrzucić podgotowane wcześniej warzywa, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Po kilku minutach dodać pestki dyni. Podsmażyć jeszcze chwilkę i zdjąć z ognia.

Do tak przygotowanej, jeszcze gorącej bazy warzywnej dodać ugotowany wcześniej ryż. Całość posolić do smaku i od razu podawać :)
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...
Kasinkowe gotowanie...
I jeszcze chwilka "prywaty":)
Nie wytrzymałabym gdybym się nie pochwaliła :)


2 komentarze:

  1. uwielbiam ten makaron, świetna propozycja podania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń