niedziela, 28 września 2014

Kwiat cukinii w cieście orkiszowym.

To, że cukinia to warzywo, które świetnie smakuje chyba każdy doskonale wie, ale w kwestii jadalności jej kwiatów, jak przypuszczam wiele osób mogłoby się ze mną nie zgodzić. Prawda jest taka, że te kwiaty odpowiednio przyrządzone smakują naprawdę doskonale. Zachęcam do spróbowania.

Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI:
  • 10 kwiatów cukinii
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • około 8 łyżek pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • mozzarella w zalewie
  • 2 łyżki pestek (słonecznik+siemię lniane+sezam)
  • olej do smażenia
Z kwiatów cukinii usunąć pręciki z pyłkiem, opłukać pod zimną wodą i dokładnie wysuszyć.
Do miski wlać mleko, dodać jajko, sól i mąkę - wymieszać. Powinno powstać lejące ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego.

Kwiaty napełnić kawałkami sera oraz odrobiną podprażonych wcześniej na suchej patelni pestek.
Obtoczyć w cieście i włożyć na gorący, głęboki olej. Smażyć kilka minut na rumiano. Nadmiar tłuszczu odsączyć w papierowe ręczniki.

Kwiaty podawać od razu. Najlepiej smakują z sałatką z suszonych pomidorów, pomidorów świeżych i zielonych oliwek.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz