sobota, 5 października 2013

Masło ziołowe - niezbędny dodatek w każdej kuchni

Po co kupować gotowe masło ziołowe skoro z łatwością można samemu przygotować je w domu?
Masło ziołowe jest idealnym dodatkiem tostów, zapiekanek,sosów,  farszów ryb, mięs...
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
  • kostka dobrego, prawdziwego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego kopru
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli (opcjonalnie)
Masło wyjąć wcześniej z lodówki aby zrobiło się miękkie. Następnie dodać do niego wszystkie składniki (zmiażdżony w prasce czosnek, koperek,paprykę, pieprz i ewentualnie sól). Całość dokładnie wymieszać.
Masło ziołowe przełożyć do docelowego pojemniczka lub uformować w kostkę lub rulonik.
Schłodzić w lodówce i gotowe :)

Pamiętajmy aby ilość soli w masełku dostosować do słoności innych dodatków, które razem z nim  będą używane do przygotowania dania.
Przykładowo: jeśli chcemy zrobić grzanki z bagietki z masłem ziołowym i serem feta - do masła soli nie wsypujmy wcale, ponieważ wystarczająco słona jest feta.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze:

  1. Takie masło można posolić na kanapce. W sumie trudno stwierdzić, czy będzie się zapiekać z innym składnikiem słonym, czy tez nie. Dla mnie miód-malina! :D Super:) Ja robię masełko czosnkowe. Ziolowego jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnkowe jest najsmaczniejsze, ale dla odmiany czasem robię ziołowe.
      Sugeruję nie solić wcale - masz rację, lepiej posolić już gotową potrawę na talerzu :)

      Usuń