niedziela, 6 października 2013

Chili con carne mexicana czyli tradycyjne meksykańskie chili con carne

Chili con carne, w uproszczeniu chili z mięsem jest to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Jej głównymi składnikami są chuda wołowina , suszona papryka chili i kminek oraz szereg warzyw.
Prezentowana poniżej potrawa została przygotowana z oryginalnego przepisu , który dostałam kiedyś od mojej nauczycielki hiszpańskiego przebywającej kilka miesięcy w Meksyku.
Zapraszam do gotowania :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
wystarczające na obiad dla 4 osób:
  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 4 cebule
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki kminku (może być zmielony)
  • 3 łyżki oregano
  • 1,5 łyżeczki zmielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 dużych pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • sól do smaku
  • świeża papryczka chili (opcjonalnie)
Przygotowanie tego dania nie powinno zająć więcej niż godzinę ponieważ większość czynności wykonuje się w tak zwanym "tym czasie" :)

W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej a następnie wrzucić mielone mięso. Smażyć na dużym ogniu. W międzyczasie posiekać drobno cebulę i czosnek - dołożyć do mięsa razem z przyprawami: kminkiem, oregano, pieprzem , papryką chili i słodką papryką (sól na samym końcu jak danie będzie już gotowe).
Całość smażyć kolejne 10 minut, dodać obrane ze skóry i posiekane pomidory, kukurydzę oraz fasolę z puszki. Wszystko dobrze wymieszać i zalać szklanką bulionu wołowego.
W tej postaci dusić/smażyć na dużym ogniu kolejne 30 minut (po tym czasie pomidory powinny ładnie się rozgotować). Na końcu doprawić do smaku solą wedle własnego uznania.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

7 komentarzy:

  1. O rany, uwielbiam Twój przepis! Już któryś raz go robię, super jest! :) Od siebie tylko dodałam jeszcze pół papryki pokrojonej w kostkę :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedyne zastrzeżenie -do chili con carne tradycyjnie dodaje się kmin rzymski czyli kumin, a nie kminek... Zauważyłam, że wiele osób w Polsce doprawia chili właśnie kminkiem, w tym przypadku jest to podwójnie dziwne skoro przepis pochodzi prosto z Meksyku... może błąd zakradł się w tłumaczeniu :) zdecydowanie polecam zamianę kminku na kumin. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, natomiast przepis który posiadam zawiera kminek (a nie kumin), dlatego powstrzymam się od zmiany - tym bardziej, że danie z kminkiem smakuje naprawdę całkiem całkiem :)

      Pozdrawiam gorąco :)

      Usuń