sobota, 3 sierpnia 2013

Sok malinowy na zimowe przeziębienia (malina z wiśnią)

Dziś bez zbędnego rozpisywania się. Receptura na prawdziwy sok malinowy idealny w stanach jesienno-zimowych przeziębień.
Dzięki dodatkowi odrobiny świeżych wiśni sok nie tylko uzyskał głęboki intensywny kolor ale też został wzbogacony o dodatkową porcję drogocennych witamin.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na około 2l soku:
  • 4 pudełeczka malin (takie 0,6kg)
  • 1/2 kg wiśni
  • 1 kg cukru
Wiśnie wydrylować lub lekko zmiażdżyć. Razem z malinami wsypać do garnka i zasypać cukrem. Szczelnie owinąć folią spożywczą lub nakryć przykrywką. Pozostawić na 2-3 dni.
Owoce powinny w tym czasie zacząć lekko fermentować :)  :)  :)

Całość zagotować. Nie wolno zostawić owoców długo gotujących się bo wtedy sok straci swoje zdrowotne walory.
Po zagotowaniu porcjami nakładać masę na sito i przecierać tak by zostało możliwie mało "odpadu" (u mnie zostały  pestki malin, wiśni oraz trochę rozdrobnionych owoców).
Sok przelać do czystych wyparzonych butelek lub słoiczków, zakręcić a następnie pasteryzować 20 minut.

Uwaga: każdorazowo przed użyciem butelkę należy wstrząsnąć ponieważ sok zawiera mętne przetarte fragmenty owoców :) :)

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze:

  1. muszę jeszcze troszeczkę poczekać ,aby moje malinki pojawiły się na działce. Ale na pewno wypróbuje ten przepis. Jest banalny, ale za to zdrowy i bez konserwantów.

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie już sezon malinowy w trakcie, więc w sobotę biorę się do dzieła :-)

    OdpowiedzUsuń