wtorek, 16 kwietnia 2013

Mocno zasmażane ziemniaczane kuleczki

Czasem najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Ileż można jeść mięsa... faszerowanej wypełniaczami wieprzowiny, pasionych sterydami kurczaków... A takie zwykłe smażone ziemniaczki... z kefirem i szczypiorkiem....mmmmmm... pychota :) Tak wiec dziś dla odmiany proste jedzonko.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI:
  • kilogram ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki kopru
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgnieść z koprem, masłem, jajkami oraz solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej.
Z masy ziemniaczanej formować niewielkie kuleczki i wrzucać na tłuszcz.
Smażyć do zarumienienia .

Ziemniaczane kuleczki najlepiej smakują z dużą ilością szczypiorku oraz polane jogurtem naturalnym. Do picia proponuję podać kefir lub zsiadłe mleko.

To danie to mój smak dzieciństwa. Czy Wasz również?

SMACZNEGO

autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz