wtorek, 4 grudnia 2012

Sernik z makiem lub jak kto woli makowiec z serem

Pierwsze Świąteczne reklamy w telewizji... wystawki sklepowe ozdobione choinkowymi błyskotkami...lampki w najróżniejszych kolorach... to może oznaczać tylko jedno : NADCHODZĄ ŚWIĘTA :) W związku z tą piękną okolicznością jako wprowadzenie w świąteczny czas upichciłam ciasto... ni to sernik...ni makowiec :)
autor zdjęcia:Katarzyna Król
SKŁADNIKI
blacha 24x31 cm
  • 1 kg zmielonego sera półtłustego (twarogu)
  • kostka masła (200g)
  • puszka masy makowej (900g)
  • szklanka cukru (ok 220g)
  • 5 jaj
  • 1/4 szklanki kaszy manny (ok 50g)
  • aromat rumowy
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • puszka masy kajmakowej (opcjonalnie)
Wiem wiem... kupowanie gotowej masy makowej toż to się nie godzi, ale mimo weny do pieczenia ciasta nie miałam weny do mielenia maku :) :)

Masę wyjmujemy do miski, dodajemy do niej jedno całe jajko, łyżeczkę proszku do pieczenia, jedną torebkę budyniu oraz cukier puder. Mieszamy i odstawiamy.

Masło należy roztopić, następnie dodać do niego cukier, żółtka z pozostałych 4 jajek, kilka kropli aromatu rumowego, kaszę, proszek do pieczenia,cukier waniliowy i budyń. Całość dokładnie rozmieszać, a następnie wymieszać z twarogiem.Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę (z 4 jajek) i delikatnie łączymy wszystkie składniki.

Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę masy serowej wlewamy do blaszki, nastepnie rozprowadzamy na niej masę makową i przykrywamy resztą sera.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 50 minut.
Po wystygnięciu całość można polać masą kajmakową :)

SMACZNEGO

autor zdjęcia: Katarzyna Król

4 komentarze:

  1. połączenie sera i maku jest zawsze pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkie Seromaki... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I lоve my ρersonal lаva tube!
    !

    Feel free tо visit my weblog ... www.wegather.com

    OdpowiedzUsuń