poniedziałek, 11 listopada 2013

Delikatny, miekki i puszysty jak pianka sernik z malinami i polewą czekoladową.

Upiekłam dziś takie oto ciacho. Bazą był przepis na wyjątkowo miękki i puszysty sernik, który od wielu tygodni zajmuje pierwsze miejsce na liście najpopularniejszych przepisów zamieszczonych na moim blogu.
Link do oryginalnego przepisu / bazy znajdziecie tu: Lekki i puszysty sernik - lepszego nie jadłam!
Życzę udanych wypieków :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na okrągłą formę o średnicy ok 25 cm:
Ciasto:
  • 750 gram twarogu (niepełne wiaderko)
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 6 jaj
  • 6 łyżek (płaskich) mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek (płaskich ) mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa :
  • 0,5 szklanki mrożonych malin
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżki  prawdziwego masła
Kochani, zanim zaczniecie przygotowywać ten serniczek zapamiętajcie: aby ciasto wyszło naprawdę idealne, musicie w 100% postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Nawilżanie piekarnika, wyjmowanie sernika z pieca po czym ponowne go tam wkładanie, gotowanie wody.... wszystkie te dziwne zabiegi są niezbędne i nie wolno ich pomijać!!! Efekty są niesamowite !!!!!   :)  

Żółtka ucieramy mikserem na gładką masę razem z serami, mlekiem, mąką ziemniaczaną oraz tortową, roztopionym wcześniej masłem oraz aromatem waniliowym.
Z białek ubijamy pianę. Pod sam koniec dodając cukier. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki.

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni!!!
Sernik wstawiamy do pieca , a pod niego od razu (poziom niżej) naczynie wypełnione ok 0,7l wrzącej wody.
W tych warunkach ciasto pozostawiamy na równiutko 10 minut.

Po tym czasie ciacho delikatnie wyjmujemy z piekarnika w chłodniejsze miejsce (u mnie po prostu na blat kuchenny), i schładzamy piekarnik do temperatury 160 stopni.

Gdy piekarnik schłodzi się do 160 stopni umieszczamy w nim ponownie blachę z ciastem a wodę (w pojemniczku pod sernikiem) wymieniamy na nową (tzn znów na wrzątek).

W temperaturze 160 stopni ciasto pieczemy 50 minut.
Następnie od razu wyjmujemy w chłodne miejsce. Stygnąc sernik troszkę opadnie, ale nie jest to problem. Po przestygnięciu ciacho odwracamy do góry nogami , układamy na nim owoce (u mnie mrożone maliny) a na końcu całość zalewamy polewą.

Polewa:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło oraz śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy i od razu wylewamy na sernik. Rozprowadzamy równomiernie łyżeczką.


Sernik podajemy po całkowitym zastygnięciu polewy.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Bardzo starałam się zrobić zdjęcia, które pokazałyby wspaniałą strukturę sernika. Niestety szwankuje mi aparat ( a dokładniej obiektyw) więc zdjęcia są jakie są. Musicie uwierzyć mi na słowo: ciasto jest miękkie, wilgotne, kremowe i puszyste jak popularna pianka "prasie mleczko" :) :)
Gorąco zachęcam do wypieku ciasta z powyższego przepisu :)

11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ale zabawy trochę z tym pieczeniem jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewiam , że tylko tak strasznie to wyglada jek się czyta przepis. W rzeczywistości to łatwizna :)

      Usuń
  2. Tak naprawdę to nie jest dużo tych wyjmowań i wkładań :) Myślałam, że będzie tego więcej - zmylił mnie wstęp i sie nastawiłam na klilkakrotne "manipulowanie" :) Chyba spróbuję zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha może faktycznie przesadziłam na wstępie i odstraszam tym samym potencjalnych chętnych do wypieku :) :)

      Daj znać jak sernik wyszedł.

      Usuń
    2. Łoj, tam, łoj tam :D Jak ktoś będzie chciał, na pewno spróbuje :)
      Ja się pokuszę na zrobienie, ale u mnie z sernikami to jakoś krucho. Na zimno - nie ma problemu. Ale jak mam piec, to wychodzi klapa... Może dlatego, że trzeba "manipulować" :D
      Spróbuję :)

      Usuń
  3. Probowalam zrobic. Szkoda pieniedzy. szzajs, jakich malo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja. Smaczne ciacho. Zrobiłam bez malin ale i tak jest pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy jak sie to ciasto wlozy pierwszy raz na te 10min to ma sie piec ono czy tylko ma byc piekarnik nagrzany a pozniej go wylaczy jak sie ciasto wlozy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nagrzać piec, wstawić sernik, wlać wodę i PIEC te kilka minut w wysokiej temperaturze :)

      Usuń