sobota, 19 października 2013

Surówka z selera, marchewki i pestek słonecznika.

Klasyczną surówkę z selera i marchewki znamy chyba wszyscy. Czy ją lubimy? Tu zdania mogą być podzielone, dlatego zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na surówkę z selera i marchewki w nieco innym, ale za to dużo smaczniejszym wydaniu.Gwarancja zadowolenia!!  :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI 
na 4 porcje:
  • 1 duży seler
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • łyżeczka oleju
  • mała śmietana 12% (200g)
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Warzywa obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki (ja użyłam specjalnej nasadki na tarkę). Dodajemy podprażone wcześniej pestki słonecznika, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia" na około godzinę. Po tym czasie warzywa powinny skruszeć oraz puścić trochę soku dzięki czemu nasza surówka będzie soczysta i smaczna.

Prażenie pestek słonecznika: na patelnię wlać łyżeczkę oleju, rozgrzać, wsypać pestki i odrobinę posolić, pozostawić  na małym ogniu do zrumienienia (czas całkowity prażenia to ok 1-2 minuty)

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz: