Kolorek śliczny fioletowy niestety nie jest widoczny na zdjęciach. Cóż, profesjonalistą w dziedzinie fotografii to ja nie jestem :(
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na tortownicę o średnicy 24cm:
- czubata łyżka dobrego masła
- 7 jaj
- 1 kg sera zmielonego na sernik
- 1,5 szklanki cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 7 łyżek mąki (czubatych)
- 0,3 kg jagód
Żółtka utrzeć na puszystą masę z 1 szklanką cukru, dodać roztopione masło, ser, aromat a na końcu 4 łyżki mąki. Masę dokładnie wymieszać tak by całkowicie pozbyć się gródek.
Ubić na sztywno pianę z białek dodając pod koniec resztę cukru i przełożyć do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
Troszkę mniej niż połowę przygotowanej masy przełożyć do innego naczynia i dodać do niej zmiksowane jagody oraz pozostałe 3 łyżki mąki. Delikatnie wymieszać.
Masę serową i masę jagodową wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą:
- na środek wylać troszkę masy jasnej
- na masę jasną troszkę masy ciemnej
- na masę ciemną znowu trochę masy jasnej
- na jasną znowu trochę ciemnej i tak dalej. W ten sposób powstanie ładny zebrowy wzorek :) :) :)
A teraz pieczenie sernika:
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Na spód piekarnika stawiamy naczynie z wodą (aby woda parowała i nawilżała ciasto) i zostawimy bez otwierania na 10 minut.
Po 10 minutach ciasto wyjmujemy z pieca, piec chłodzimy do 160 stopni i ponownie umieszczamy w nim ciacho. Pieczemy około 50 minut.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Chyba idzie zima... wczesna zima... długa zima...mroźna zima...wstrętna zima...bo mój kot, mimo że nigdy tego nie ma w zwyczaju zaczął zakopywać się w pościel i ucinać sobie tam drzemki.
Tylko wystająca łapka sygnalizuje "pańciu ja tu jestem, nie usiądź na mnie bo mnie zgnieciesz"
Mam nadzieję że kot się myli i zima nam odpuści w tym roku! Oby!!!
bylam ciekawa jak jest zrobiony ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda :)
OdpowiedzUsuń