czwartek, 3 stycznia 2013

Ciasto czekoladowo-kokosowe.

Nie mogłam dłużej zwlekać z przetestowaniem nowego nabytku :) Tak więc poczyniłam losowanie i na pierwszy ogień poszedł przepis ze strony nr 100 - oczywiście mowa o stronicach w książce zawierającej 140 przepisów na wypieki z czekoladą... hmmm... pyszny prezent od Mikołaja :)
Muszę być z Wami szczera - wyszło NAJSMACZNIEJSZE CZEKOLADOWE CIASTO JAKIE DO TEJ PORY UDAŁO MI SIĘ UPIEC :) Polecam Wszystkim amatorom czekolady, a takich zapewne nie brakuje :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
(okrągła tortownica o średnicy 20 cm):
  • 300g masła lub margaryny (u mnie była margaryna)
  • 1 1/4 szklanki mleka (ok 250ml)
  • 1 szklanka cukru (ok 200g)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok 75g)
  • cukier waniliowy (w przepisie oryginalnym jest esencja kokosowa ale nigdzie takowej zakupić mi się nie udało - 1/2 łyżeczki)
  • ok 5-6 łyżeczek zwykłego kakao (ok 30g)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 2/3 szklanki mąki (ok 225g)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok 200g)
 W pierwszej kolejności należy utrzeć z cukrem pudrem 120g miękkiego masła (resztę zostawiamy na potem). Następnie do masy należy dodać jajka oraz cukier waniliowy. Masę powinno się mieszać do chwili gdy zrobi się całkowicie gładka.

Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wiórki kokosowe oraz mleko. Miksujemy na wysokich obrotach 10 minut - masa winna być rzadka i bez grudek.

Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni (forma wysmarowana tłuszczem lub wyściełana pergaminem). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku.
Wyjmujemy i studzimy.

W garnuszku na maleńkim ogniu rozpuszczamy resztę tłuszczu z czekoladą. Zdejmujemy z ognia , mieszamy i czekamy by czekoladowa masa troszkę zgęstniała.

W tym czasie chłodne ciasto należy rozdzielić na dwie warstwy. Dolny placek smarujemy 1/3 polewy czekoladowej po czym przykrywamy plackiem górnym. Resztę zgęstniałej polewy rozprowadzamy na wierzchu i bokach ciasta.

Ciasto podajemy po całkowitym wyschnięciu polewy :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SMACZNEGO
Ciasto jest naprawdę pyszne więc z całą odpowiedzialnością mogę polecić ten przepis. Mam nadzieję, że wszystkim wypiek przypadnie do gustu tak jak przypadł mi :) Opinie oczywiście mile widziane .

6 komentarzy:

  1. lubię twoje przepisy, gdzie mogę dodać Cię do obserwowanych bo nie widze?
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała pyszność ! Istny raj dla łasuchów czekolady, prezentuje się przepysznie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie wyszło zakalcowate, ale i tak pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. A mi wyszło zakalcowate, ale i tak pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń