Drogi mężu na Twoje życzenie dziś grzybowa:
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(na ogromniasty garnek):
- ok 700g świeżych grzybów (ja miałam podgrzybki i kilka pomarańczówek)
- 2 marchewki
- 1 spora pietruszka
- 3 łyżki masła
- 4 duże ziemniaki
- 2 małe cebulki
- 4 łyżki oleju
- pół małej śmietany 12% do zup i sosów (ok 100ml)
- 1 płaska łyżka mąki
- natka i koperek (suszone lub świeże)
- sól i pieprz
- i oczywiście woda :)
W garnku z wodą (z dodatkiem 3 łyżek masła) gotujemy pokrojoną w paseczki marchewkę i pietruszkę.
W między czasie kroimy grzyby oraz cebulę w plasterki i smażymy na oleju do czasu przyrumienienia oraz utraty objętości. Gdy masa grzybowa jest już w miarę sucha (gdy woda z grzybów odparuje) całość przekładamy do gotującego się wywaru warzywnego.
Kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do naszej zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min (do czasu gdy ziemniaki zrobią sią miękkie).
Pod koniec zupę zabielamy zahartowaną śmietaną a następnie zagęszczamy odrobiną mąki (jak to zrobić: do szklanki wlać trochę zimnej wody, do tego dosypać mąkę i dobrze wymieszać - całość przelać do zupy ciągle mieszając aby nie zrobiły się gródki).
Nasze danie doprawiamy solą i pieprzem oraz dajemy 2 łyżeczki natki oraz 1 łyżeczkę koperku.
Po chwili zdejmujemy z ognia i ... gotowe :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
jaki (na ogromniasty garnek)to ma byc? na ile osob?
OdpowiedzUsuńGotowałam w garnku 5l (nie do końca pełny) więc na ok 6 osób.
OdpowiedzUsuń