autor zdjęcia: Katarzyna Król |
okrągła foremka o średnicy 22 cm
- 4 jajka
- 4 łyżki gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru (ok. 125g)
- 1 szklanka mąki (ok.125g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 gruszki
Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem do chwili gdy masa nabierze konsystencji "kogla -mogla".
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej żółtkowo-cukrowej masy , musimy pamiętać aby od tej pory mieszać bardzo bardzo delikatnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki (również delikatnie aby nie opadła piana) i przelewany do blachy tortowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Gruszki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki i układamy na masie biszkoptowej.
Ciasto należy piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni ( UWAGA: nie używamy termoobiegu ponieważ wysuszy biszkopt.)
Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.
Jest naprawdę pyszne ... :)
SMACZNEGO!
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
pyszne, domowe ciasto :) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
Chciałam dzisiaj przygotować coś takiego z jabłkami, ale jakoś mi się nie udało... Ale Twoje jest tak apetyczne, że może jutro upiekę...? :)
OdpowiedzUsuńWitam gin,
OdpowiedzUsuńja tego przepisu używam już od bardzo dawna jako podstawę do tortów, rolad i jako klasyczne ciasto z dodatkiem owoców i zawsze mi się udawało. Nie wiem czemu Tobie nie wyszło :( :(
wspaniałe! pyszne, tanie a do tego szybkie w przygotowaniu, dołączam ten przepis do moich hitów kulinarnych <3
OdpowiedzUsuń