Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam tarty w postaci innej niż słodka. Zatem czemu miałabym nie wypróbować jakiegoś sprawdzonego przepisu :)
W przygotowaniu dania inspirowałam się przepisem z bloga Feed Me Better oto link do przepisu: http://feed-me-better.blogspot.com/2012/11/quiche-lorraine.html.
Przepis odrobinę przerobiłam. Muszę przyznać, że wyszło nieźle :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
SKŁADNIKI:
blaszka o średnicy ok 25 cm:
- mąka pszenna tortowa 100g
- mąka pszenna razowa 150g
- 2 jajka
- 120 g masła
- 300 g boczku
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2-3 łyżki wody
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1/3 szklanki mleka
- kilka czarnych oliwek
- 50g sera plesniowego Rokpol
- pół łyżeczki pieprzu
Mąkę, 1 jajko, masło, wodę oraz sól wymieszać. Ciasto ugnieść, uformować w kulkę i włożyć do lodówki.
Podczas gdy ciasto "odpoczywa" w lodówce należy przygotować farsz naszej tarty:
Boczek pokroić w małe kawałeczki i podsmażyć do miękkości na patelni (do zarumienienia i wytopienia większości tłuszczyku), pod koniec dodać posiekana czerwoną cebulkę i smażyć do zeszklenia.
Ostatnim elementem jest sos, który dopełni całości:
2 jajka, śmietanę, mleko, parmezan oraz ser pleśniowy mieszamy oraz doprawiamy pieprzem (nie solimy ponieważ słony jest ser pleśniowy).
Wszystkie elementy mamy już gotowe. Teraz wystarczy odpowiednio je ze sobą połączyć:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, raz jeszcze ugniatamy, wałkujemy i wykładamy na blaszkę.
Podpiekamy ok 10 minut w temperaturze ok 180 stopni.
Na podpieczony spód wykładamy boczek i cebulkę a następnie zalewamy całość sosem.
Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Chwilę przed wyjęciem ozdabiamy plastrami czarnych oliwek.
Danie podajemy gorące - prosto z pieca :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
mój ulubiony zestaw na tartę :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda:)
OdpowiedzUsuńależ piękna tarta :) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPyszności! Zrobiłam się bardzo głodna oglądając zdjęcia.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń