piątek, 25 stycznia 2013

Tarta z boczkiem,czerwoną cebulą i serem pleśniowym


Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam tarty w postaci innej niż słodka. Zatem czemu miałabym nie wypróbować jakiegoś sprawdzonego przepisu :)
W przygotowaniu dania inspirowałam się przepisem z bloga Feed Me Better oto link do przepisu: http://feed-me-better.blogspot.com/2012/11/quiche-lorraine.html.
Przepis odrobinę przerobiłam. Muszę przyznać, że wyszło nieźle :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król

SKŁADNIKI:
blaszka o średnicy ok 25 cm:
  • mąka pszenna tortowa  100g
  • mąka pszenna razowa 150g
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 300 g boczku
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2-3 łyżki wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki mleka
  • kilka czarnych oliwek
  • 50g sera plesniowego Rokpol
  • pół łyżeczki pieprzu
Zacznijmy od przygotowania ciasta:
Mąkę, 1 jajko, masło, wodę oraz sól wymieszać. Ciasto ugnieść, uformować w kulkę i włożyć do lodówki.

Podczas gdy ciasto "odpoczywa" w lodówce należy przygotować farsz naszej tarty:
Boczek pokroić w małe kawałeczki i podsmażyć do miękkości na patelni (do zarumienienia i wytopienia większości tłuszczyku), pod koniec dodać posiekana czerwoną cebulkę i smażyć do zeszklenia.

Ostatnim elementem jest sos, który dopełni całości:
2 jajka, śmietanę, mleko, parmezan oraz ser pleśniowy mieszamy oraz doprawiamy pieprzem (nie solimy ponieważ słony jest ser pleśniowy).

Wszystkie elementy mamy już gotowe. Teraz wystarczy odpowiednio je ze sobą połączyć:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, raz jeszcze ugniatamy, wałkujemy i wykładamy na blaszkę.
Podpiekamy ok 10 minut w temperaturze ok 180 stopni.
Na podpieczony spód wykładamy boczek i cebulkę a następnie zalewamy całość sosem.

Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Chwilę przed wyjęciem ozdabiamy plastrami czarnych oliwek.

Danie podajemy  gorące - prosto z pieca :)

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

5 komentarzy: