autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(porcja dla 4 osób):
- opakowanie razowego makaronu typu tagliatelle
- 700g świeżych grzybów (u mnie były to podgrzybki)
- 2 średnie cebule
- 5 łyżek oleju
- mała śmietana 12% do zup i sosów (200ml)
- 20g sera pleśniowego typu rokpol
- sól i pieprz do smaku
Gotujemy makaron.
Umyte i pokrojone w plasterki grzybki oraz cebulkę podsmażamy na oleju na dużym ogniu przez około 10-15 min - co jakiś czas mieszając.W tym czasie grzyby powinny się ładnie zarumienić i zmniejszyć znacznie swoją objętość.
Do podsmażonych grzybów dodajemy śmietanę i czekamy aż się zredukuje (zgęstnieje i zmniejszy objętość). Potem dodajemy ser pleśniowy, sól i pieprz do smaku. Po całkowitym roztopieniu sera do masy grzybowo-śmietanowej dodajemy ugotowany wcześniej makaron i (na małym ogniu) dokładnie mieszamy z sosem.
Danie zdejmujemy z ognia i podajemy ciepłe.
SMACZNEGO :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
zgłodniałam na sam widok :D gdybym tylko miała skąd jutro pozyskać grzyby na pewno bym sobie zrobiła :)
OdpowiedzUsuń