Historia głosi, że pierwotny kotlet schabowy było to mięso z kością panierowane w parmezanie i smażone na smalcu. Teorii jak wyglądały pierwsze kotlety schabowe jest wiele, równie dużo jest nowoczesnych modyfikacji tej potrawy. Ja postanowiłam połączyć przeszłość i czasy obecne: powstał kotlet schabowy w panierce z dodatkiem parmezanu.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
- 6 plastrów schabu bez kości (ok 70g - porcja)
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 60 g parmezanu
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Plastry mięsa rozbić delikatnie z obu stron tłuczkiem do mięsa.
Jajka roztrzepać z solą i pieprzem a następnie obtoczyć w nich rozbite kotlety.
Po wyjęciu z jajek, mięso obtoczyć w parmezanie a następnie (bez ponownego obtaczania w jajkach) w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia panierki (ok 5 min z każdej strony)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Parmezan użyty do panierowania znacząco zmienił smak potrawy - oczywiście na duży plus :)
Mam nadzieję, że kotlet Wam zasmakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz