autor zdjęcia: Katarzyna Król |
obiad dla 3 osób:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 duże cebule
- ok 5 łyżek oleju
- sól,pieprz, papryka
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić oraz zostawić na 2-3 godzinki w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i na dużym ogniu podsmażyć na rumiano mięso z obu stron (czas ok 10 min na naprawdę dużym ogniu). Następnie należy zmniejszyć ogień i do mięsa dodać pokrojone w plasterki cebule.
Gdy się zeszklą całość podlać wodą, przykryć i dusić przez około godzinę. Co jakiś czas przemieszać i uzupełniać wodę.
Mięso powinno być miękkie po około godzinie.
Tak przygotowane mięso najlepiej smakuje podane z chlebkiem staropolskim i ogórkiem kiszonym :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
I tak właśnie smakuje najlepiej,te 10 minut sprawi,że bedzie idealnie przypieczone.Dobrze smakuje też z ziemniakami i buraczkami.
OdpowiedzUsuńJa dodatkowo robię sos i podaję z kaszą jęczmienną i ogórkiem kwaszonym:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie. Moja wersja: podaję z bagietką i czerwonym winem. Pychota !!
OdpowiedzUsuńKinga
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń