środa, 12 grudnia 2012

Łopatka wieprzowa smażona z cebulką

Dziś mam niewiele czasu na kucharzenie dlatego... mało skomplikowany mięsny obiadek z duuuuużą ilością cebulki. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
obiad dla 3 osób:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • ok 5 łyżek oleju
  • sól,pieprz, papryka
Przechodząc do sedna:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić oraz zostawić na 2-3 godzinki w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i na dużym ogniu podsmażyć na rumiano mięso z obu stron (czas ok 10 min na naprawdę dużym ogniu). Następnie należy zmniejszyć ogień i do mięsa dodać pokrojone w plasterki cebule.
Gdy się zeszklą całość podlać wodą, przykryć i dusić przez około godzinę. Co jakiś czas przemieszać i uzupełniać wodę.
Mięso powinno być miękkie po około godzinie.

Tak przygotowane mięso najlepiej smakuje podane z chlebkiem staropolskim i ogórkiem kiszonym :)

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

4 komentarze:

  1. I tak właśnie smakuje najlepiej,te 10 minut sprawi,że bedzie idealnie przypieczone.Dobrze smakuje też z ziemniakami i buraczkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodatkowo robię sos i podaję z kaszą jęczmienną i ogórkiem kwaszonym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne danie. Moja wersja: podaję z bagietką i czerwonym winem. Pychota !!
    Kinga

    OdpowiedzUsuń