Z koncepcji wyszła pasta jajeczno-serowa. Bardzo smaczna tym bardziej , że zjedzona z chlebkiem
razowym własnego wypieku Mój pierwszy razowy żytni chleb na zakwasie
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
dla 2 (max 3) osób:
- 3 jajka
- 50 g żółtego sera (u mnie Gouda)
- ½ małej czerwonej cebulki
- 4-5 czarnych oliwek
- 2 łyżki groszku z puszki
- 4 pełne łyżki majonezu
- sól i pieprz (wedle uznania)
Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Następnie
dodajemy do nich grubo tarty ser oraz drobno pokrojoną w kostkę cebulkę oraz
oliwki. Groszek dodajemy w całości.
Wszystkie składniki mieszamy i łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Jak widzicie pasta jest ekspresowa w przygotowaniu a w
dodatku bardzo smaczna. Chętnie (resztę, która mi została) zjem jutro na
śniadanie :) Zachęcam do wypróbowania tego
przepisu.
Przepis na chleb ze zdjęcia znajdziecie tu: Mój pierwszy razowy żytni chleb na zakwasie (tym razem jednak wzbogaciłam go o 100g
pestek słonecznika)
Uwielbiam taka pastę :)
OdpowiedzUsuńSam stosuje prostszą wersje:
Jajka
Szczypiorek - dużo :)
Kukurydza (opcjonalnie)
Szynka (opcjonalnie)
Majonez
Jajka dobrze rozdrabnia się widelcem :)
Całość obowiązkowo ze świeżym pieczywem i masełkiem :)