niedziela, 19 października 2014

Krupnik - zwykły domowy, zupełnie nie staropolski.

Krupnik jest tradycyjną polską zupą. W książce kucharskiej zawierającej staropolskie przepisy znalazłam go w trzech odmiennych odsłonach, jednak zupełnie innych od mojej wariacji na temat tej zupy. Kiedyś z pewnością przepisy na krupnik staropolski przetestuję , ale dziś zapraszam na domowy, zmodernizowany na potrzeby rodzinnego obiadu i znany zapewne  każdemu: krupnik domowy.
Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
na wielki garnek zupy:
  • 5 litrów wody
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka niemielonego czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 3 uda z kurczaka (nie "podudzia")
  • świeża natka
  • 4 marchweki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 5 ziemniaków
  • garstka suszonych grzybków (ok. 4 spore kapelusze)
  • duża cebula
  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • sól pieprz do smaku 
Wodę z pieprzem, listkami, zielem i mięsem wstawić na ogień (niech się powoli gotuje). Pół selera, 2 marchewki i 1 pietruszkę pokroić w plasterki i dodać do gotującego się wywaru. Następnie pół pęczka natki, przekrojony na pół por , obraną opaloną na ogniu całą cebulę, oraz rozmoczone wcześniej w gorącej wodzie i posiekane suszone grzyby (razem z wodą,w której się moczyły). Całość gotować do chwili gdy mięso będzie miękkie.  

Miękkie mięso wyjąć, ostudzić, oddzielić od kości i trochę rozdrobnić a potem ponownie umieścić w zupie.Wyjąć cebulę, natkę oraz pora. Pozostałe warzywa pokroić: marchewki, pietruszkę, pół selera w cienkie paseczki a ziemniaki w kostkę o dodać do gotującej się zupy razem z 2 szklankami kaszy jęczmiennej.

Zupę gotować do chwili gdy kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem (ja daję około 2 płaskich łyżek soli i łyżki pieprzu ale to najlepiej zrobić wedle własnego uznania). Podawać z zieleniną.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...


1 komentarz: