Kasinkowe gotowanie... |
na wielki garnek zupy:
- 5 litrów wody
- 5 szt. ziela angielskiego
- płaska łyżeczka niemielonego czarnego pieprzu
- 3 listki laurowe
- 3 uda z kurczaka (nie "podudzia")
- świeża natka
- 4 marchweki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 5 ziemniaków
- garstka suszonych grzybków (ok. 4 spore kapelusze)
- duża cebula
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej
- sól pieprz do smaku
Miękkie mięso wyjąć, ostudzić, oddzielić od kości i trochę rozdrobnić a potem ponownie umieścić w zupie.Wyjąć cebulę, natkę oraz pora. Pozostałe warzywa pokroić: marchewki, pietruszkę, pół selera w cienkie paseczki a ziemniaki w kostkę o dodać do gotującej się zupy razem z 2 szklankami kaszy jęczmiennej.
Zupę gotować do chwili gdy kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem (ja daję około 2 płaskich łyżek soli i łyżki pieprzu ale to najlepiej zrobić wedle własnego uznania). Podawać z zieleniną.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
Mniam :) Uwielbiam :) Dodaję jeszcze zabek czosnku :)
OdpowiedzUsuń