autor zdjęcia: Katarzyna Król |
ilości orientacyjne - proporcje wedle własnego uznania
- kapusta pekińska 1/3 średniej (ok 500g)
- 7 małych pomidorów
- 10 łyżek majonezu
- puszka groszku
- 5 ugotowanych jajek
- 1 duża pierś z kurczaka (podwójna)
- ser żółty kostka ok150g
- 5 łyżek sosu pomidorowego lub keczupu
- pieprz, sól, ostra papryka i olej do smażenia
Zaczynamy od przyprawienia piersi z kurczaka, pokrojenia w małe kawałeczki i usmażenia (mięso powinno być białe, miękkie, ale dosmażone w środku - czas smażenia ok 7-10 min ).
Oto kolejność wykładania składników:
- kapusta pekińska pokrojona w cienkie paseczki (poszatkowana)
- 5 pokrojonych w sporą kostkę pomidorów
- 5 łyżek majonezu (rozsmarować na pomidorach)
- groszek
- usmażone mięsko z piersi kurczaka
- keczup lub sos pomidorowy (rozsmarować na mięsie)
- posiekane na drobno jajka
- reszta majonezu (5 łyżek rozsmarować na jajkach)
- 2 pomidory pokrojone w sporą kostkę
- ser żółty (tarty tak jak ogórki do zupy ogórkowej)
Sałatka jest dość łagodna w smaku. Dla osób preferujących "mocniejsze smaki" należy ją odpowiednio intensywnie przyprawić.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Uwielbiam takie warstwowe sałatki, każdy bierze to co lubi:)
OdpowiedzUsuńNominuję Twojego bloga do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam do siebie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń