piątek, 16 listopada 2012

Kostki czekoladowe z dodatkami

Pamiętacie smak popularnego kiedyś bloku czekoladowego... ??
Tak... niezapomniany deser imitujący mleczną czekoladę - wszyscy się nim zajadaliśmy.
Dziś prezentuje przepis podobny, ale nie jest to klasyczny blok czekoladowy z lat '80 za to bliskie w smaku kostki czekoladowe.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na blaszkę keksową:
  • 2 opakowania mleka w proszku (razem 500g)
  • kostka masła (200g)
  • 2 garście migdałów
  • 2 garście suszonych bananów
  • 2 garście rodzynek
  • 3 opakowania ciastek herbatników (razem ok 150g)
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki klasycznego kakao
  • 1 szklanka wody
Zaczynamy od roztopienia masła. Do płynnego ciepłego masła dodajemy cukier, kakao i wodę. Mieszamy aby cukier się rozpuścił.
Do sporej miski wsypujemy mleko, pokruszone (dość drobno) ciastka, migdały i banany. Dodajemy rodzynki. Następnie wlewamy ciepłą ale nie gorącą płynną masę czekoladową (masło, cukier, woda, kakao) i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej odrobiną oleju blaszki keksowej i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie kroimy w kostkę i podajemy :)

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
 Zapraszam do wypowiadania swoich opinii na temat tego przepisu - dział "komentarze" jest do Waszej dyspozycji.

3 komentarze:

  1. Małe słodkie pyszności:) Można się częstowac?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak są podobne do ukochanego czekoladowego bloku.. to ja już je lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm z takimi dodatkami muszą byc przepyszne!

    OdpowiedzUsuń