Tak... niezapomniany deser imitujący mleczną czekoladę - wszyscy się nim zajadaliśmy.
Dziś prezentuje przepis podobny, ale nie jest to klasyczny blok czekoladowy z lat '80 za to bliskie w smaku kostki czekoladowe.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na blaszkę keksową:
- 2 opakowania mleka w proszku (razem 500g)
- kostka masła (200g)
- 2 garście migdałów
- 2 garście suszonych bananów
- 2 garście rodzynek
- 3 opakowania ciastek herbatników (razem ok 150g)
- 1 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki klasycznego kakao
- 1 szklanka wody
Do sporej miski wsypujemy mleko, pokruszone (dość drobno) ciastka, migdały i banany. Dodajemy rodzynki. Następnie wlewamy ciepłą ale nie gorącą płynną masę czekoladową (masło, cukier, woda, kakao) i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej odrobiną oleju blaszki keksowej i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie kroimy w kostkę i podajemy :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Zapraszam do wypowiadania swoich opinii na temat tego przepisu - dział "komentarze" jest do Waszej dyspozycji.
Małe słodkie pyszności:) Można się częstowac?;)
OdpowiedzUsuńjak są podobne do ukochanego czekoladowego bloku.. to ja już je lubię :-)
OdpowiedzUsuńmmmmm z takimi dodatkami muszą byc przepyszne!
OdpowiedzUsuń