Nie ma to jak zupa z dodatkiem makaronu domowej produkcji...takiego prawdziwego: z prawdziwej mąki, jajek i bez dodatku znanych nam "witaminek" z grupy E!!! Oto mój makaron - niestety trochę nieudolnie szło mi krojenie ( nie posiadam odpowiedniego noża) , ale w smaku wyszedł niezły.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
do zupy dla 6-8 osób
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 duże jajka (najlepiej wiejskie)
- sól (ok 1/3 płaskiej łyżeczki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1/3 szklanka letniej wody
- mąka do podsypywania
Z wyrobionego ciasta przygotować cieniutkie placki (mocno przesypane mąką) i zostawić kilka minut do przeschnięcia.
Następnie pociąć płaty w paski o szerokości ok 5cm, ułożyć jeden na drugim i ostrym nożem kroić na makaron.
Tak przygotowane paseczki należy wzruszyć, rozsypać na blacie i po kilku minutach ugotować (klasycznie: osolona wrząca woda). Od razu po odcedzeniu zlać obficie zimną wodą.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
hymmm, ciekawa rzecz Ci wyszła. Nie jest to z pewnością makaron, ale jako dodatek do zupy, czemu nie :)
OdpowiedzUsuńto jest makaron recznie krojony a nie maszynką, wida, że nie masz pojęcia
UsuńFAJNY PRZEPIS, SAMA ROBIE TAK SAMO POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuńJak zupka, to tylko z domowym makaronem własnoręcznie stworzonym. Dodaje niezwykłego smaku. Sami tak robimy!:) Oto nasZ:
OdpowiedzUsuńhttp://www.jakugotujesz.pl/?recipes=domowy-makaron
Pojutrze zrobię ale bez wody
OdpowiedzUsuńja zrobilam tylko na jajkach i mace i niczym wiecej wyszedl w sam raz. Robilam 1 raz, mozna dodac troche soli dla smaku. Polecam
OdpowiedzUsuńKasiu mam maszynkę do makaronu używam jej czasami . Jednak makaron tak jak ty robisz jest naprawdę fajny, dużo wnosi właśnie jak dodatek do zup. Ja lubię własnie taki samemu robiony i krojony nożem , lubię go potem usmażyć z jajem i serem rewelacja . Ludzi którzy nie idą na łatwiznę ale lubią samemu coś z robić powinno się podziwiać zamiast pisać głupie komentarze :) Pozdrawiam serdecznie . Zapraszam do mnie http://rozowakuchnia.blox.pl/
OdpowiedzUsuń