wtorek, 21 października 2014

Paryż-Brest czyli francuskie ciasto ptysiowe z kremem waniliowym

Na przepis natknęłam się przeglądając książkę "Czekolada -140 pysznych przepisów" i od razu się zakochałam :) :) Podstawą tego deseru jest ciasto bezowe przełożone wspaniałym kremem waniliowo-śmietanowym. Ciasto wymyślono w 1891 roku z okazji ukoronowania wyścigu kolarskiego z Paryża do Brestu. Kształt przypominać ma koło rowerowe.
Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
na ciasto o średnicy ok 20 cm:

Ciasto:
  • 60g prawdziwego masła 
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • migdały w płatkach (ok 3 łyżki)
Krem waniliowy:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 800 ml mleka 3,2%
  • laska wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
W pierwszej kolejności proponuję przygotować krem waniliowy:
Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel a następnie dodać mąkę.Zagotować mleko z wydobytymi nasionkami z laski wanilii (im więcej tym lepiej mniam...) i jeszcze gorące połączyć z masą żółtkowo-cukrową. Całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut ciągle mieszając. W tym czasie masa powinna zgęstnieć. Masę zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru.1/3 wmieszać w zimną masę waniliową - resztę zostawić na potem do faszerowania ciasta.

Ciasto:
Masło oraz wodę umieścić w garnku na ogniu i podgrzewać do całkowitego połączenia. Zdjąć z gazu, wsypać mąkę i dokładnie połączyć składniki. Kolejno całą masę ponownie lekko przygrzać a następnie stopniowo ciągle mieszając łyżka po łyżce dodawać roztrzepane żółtka - mieszać do całkowitego ich wchłonięcia w ciasto (można w tym celu stawiać na kilka sekund na ogniu).
Z tak przygotowanego ciasta na pergaminie do pieczenia ułożyć za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego okrąg o średnicy 18-20 cm. Piec w temperaturze 200 stopni około 45 minut (UWAGA: w trakcie pieczenia nie można otwierać drzwiczek do kuchenki bo ciasto surowe w środku natychmiast opadnie. Jeśli pod koniec pieczenia zbyt się zrumieni można zmniejszyć nieco temperaturę, ale przez minimum 45 minut nie można otwierać drzwiczek pieca!!!). Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Nafaszerować najpierw masą waniliową a następnie na nią ułożyć bitą śmietanę. Przykryć górną częścią ciasta, polać rozpuszczoną w kąpieli  wodnej czekoladą i posypać prażonymi migdałami.

Ciasto przed podaniem należy schłodzić kilka godzin w lodówce -jednak najlepiej smakuje ( i nie rozpada się) dopiero dzień po przygotowaniu.
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...

3 komentarze:

  1. Ślicznie to wygląda :) i zapewne tak też smakuje. Ja bym dołożyła jeszcze jakis karmelowy sosik albo krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to ciacho musi obłędnie smakować! Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusi mnie od dawna, muszę się w końcu za nie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń