Kasinkowe gotowanie... |
na około 120 sztuk pierogów:
ciasto:
- 900g mąki + mąka do podsypywania przy wyrabianiu
- 600ml wody
- 100g masła
- szczypta soli
- 750g białego półtłustego sera
- 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 cebule
- kawałek (ok. 10 cm) dobrej kiełbasy
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól (wedle uznania)
- 4 świeże listki mięty
- kawałek boczku
- 2 cebule
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przepuścić przez praskę. Wymieszać z rozkruszonym serem.
Na patelni zeszklić posiekaną drobno cebulę a następnie dodać do niej pokrojoną kiełbaskę. Wszystko zesmażyć i dodać do serowo-ziemniaczanej masy. Dodać pieprz ziołowy, posiekane drobno listki mięty i sól (ilość wedle uznania). Całość dokładnie wymieszać i odstawić.
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Wodę zagotować i dodać do niej masło. Po roztopieniu masła wylać na mąkę i zagnieść ciasto.
Z podanych składników ulepić pierogi,pamiętając o podsypaniu mąką aby nie przywarły do stolnicy. Wodę zagotować z solą i wrzucić pierogi. Po wypłynięciu na wierzch odczekać około 3-4 minuty i odcedzić.
Pierogi proponuję podawać odsmażone ze skwarkami z boczku i cebuli.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
Robiłam kiedyś z miętą. Wystarczą dosłownie dwa listki, a całkowicie zmieniaja smak :)
OdpowiedzUsuń