Masło ziołowe jest idealnym dodatkiem tostów, zapiekanek,sosów, farszów ryb, mięs...
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
- kostka dobrego, prawdziwego masła
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego kopru
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu
- szczypta soli (opcjonalnie)
Masło ziołowe przełożyć do docelowego pojemniczka lub uformować w kostkę lub rulonik.
Schłodzić w lodówce i gotowe :)
Pamiętajmy aby ilość soli w masełku dostosować do słoności innych dodatków, które razem z nim będą używane do przygotowania dania.
Przykładowo: jeśli chcemy zrobić grzanki z bagietki z masłem ziołowym i serem feta - do masła soli nie wsypujmy wcale, ponieważ wystarczająco słona jest feta.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Takie masło można posolić na kanapce. W sumie trudno stwierdzić, czy będzie się zapiekać z innym składnikiem słonym, czy tez nie. Dla mnie miód-malina! :D Super:) Ja robię masełko czosnkowe. Ziolowego jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńCzosnkowe jest najsmaczniejsze, ale dla odmiany czasem robię ziołowe.
UsuńSugeruję nie solić wcale - masz rację, lepiej posolić już gotową potrawę na talerzu :)