czwartek, 13 czerwca 2013

Masa cukrowa do dekorowania tortów

Dziś bez zbędnych wywodów: masa cukrowa do dekoracji tortów podejście numer jeden!
autor zdjęcia: Katarzyna Król


SKŁADNIKI

wystarczą na obłożenie tortu o średnicy ok 26cm + na wykonanie kilku prostych ozdób:
  • 800g cukru pudru
  • 4 łyżeczki glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • około 60 ml wody
  • łyżka oliwy z oliwek
Cukier puder wysypać na blat, dodać oliwę. W gorącej wodzie rozpuścić glukozę i żelatynę. Dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Płyn wlać na cukier puder i ugniatać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Cukier puder powinien wchłonąć całą wodę.
Cukrową masę (na wysypanym cukrem pudrem blacie) rozwałkować na bardzo cienki płat i nałożyć na tort.
Z resztek masy można wykonać ozdoby.

Aby zmiękczyć zastygającą z upływem czasu masę należy włożyć ją na dosłownie 3-4 sekundy do mikrofalówki.
Do zabarwienia masy można użyć gotowych farbek spożywczych lub produktów naturalnych :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz