autor zdjęcia: Katarzyna Król |
SKŁADNIKI
wystarczą na obłożenie tortu o średnicy ok 26cm + na wykonanie kilku prostych ozdób:
- 800g cukru pudru
- 4 łyżeczki glukozy w proszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- około 60 ml wody
- łyżka oliwy z oliwek
Płyn wlać na cukier puder i ugniatać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Cukier puder powinien wchłonąć całą wodę.
Cukrową masę (na wysypanym cukrem pudrem blacie) rozwałkować na bardzo cienki płat i nałożyć na tort.
Z resztek masy można wykonać ozdoby.
Aby zmiękczyć zastygającą z upływem czasu masę należy włożyć ją na dosłownie 3-4 sekundy do mikrofalówki.
Do zabarwienia masy można użyć gotowych farbek spożywczych lub produktów naturalnych :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz