autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na 4 duże pucharki deserowe:
- 250 g truskawek wcześniej zamrożonych (waga przed zamrożeniem) + kilka świeżych truskawek
- 1 pokrojony w kostkę zamrożony pomarańcz
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- ... wytrzymały mikser :) :) :)
Ubijamy na sztywno śmietanę pod koniec dodając cukier.
Masa pomarańczowa:
Do miksera wkładamy zamarznięte kawałki pomarańcza, zalewamy chłodną ale nadal płynną galaretką i miksujemy. Do powstałej masy dodajemy połowę ubitej wcześniej śmietany. Łączymy delikatnie składniki i wlewamy do pucharków.
Masę truskawkową robimy analogicznie: zamrożone truskawki + galaretka , a następnie reszta śmietany.
Powstałą masą uzupełniamy resztę pucharka na wierzch układając plasterki truskawek.
Deser wstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Po odpowiednim schłodzeniu powstanie nam delikatna, lekka owocowa pianka :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz