piątek, 2 listopada 2012

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem (musem jabłkowym własnej produkcji)

Wolny piątek...mężo w pracy, mam więc trochę wolnego czasu, który oczywiście poświęcam na przyjemności :) Oto moje świeże, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki drożdżowe wypełnione musem jabłkowym własnej produkcji.

Link do przepisu na mus jabłkowy:  http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/10/mus-dzem-jabkowy-do-szarlotki-i-deserow.html
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
(około 40 bułeczek):
  • 10 dag świeżych drożdży (cała kosteczka)
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 2 szklanki ciepłego mleka (400ml)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka + 1jajko do wysmarowania bułeczek
  • 1 kostka masła lub margaryny
  •  cukier puder
  • słoiczek musu jabłkowego lub innego
W pierwszej kolejności robimy zaczyn drożdżowy: drożdże, cukier, 1 szklankę ciepłego mleka i 10 łyżek mąki mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn przed wyrośnięciem powinien mieć konsystencję ciasta na naleśniki).

W czasie gdy zaczyn rośnie roztapiamy w rondelku kostkę masła/margaryny.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szklankę ciepłego mleka, jajka , roztopione masło oraz wsześniej przygotowany zaczyn drożdżowy.
Z tych składników wyrabiamy ciasto (gęstość powinna być taka by można było lepić z niego bułeczki, gdy jest zbyt gęste dolewamy troszkę mleka, gdy zbyt rzadkie- dodajemy mąki).
Wyrobione ciasto dzielimy na ok 40 części i z każdej formujemy kuleczkę.
Kuleczkę rozgniatamy na "placuszka" kładziemy na niego łyżkę musu jabłkowego i zaklejamy rogi tak by powstała bułeczka.
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (w sporych odstępach) i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 40 minut.

Podajemy posypane dużą ilością cukru pudru (bez cukru pudru będą mało słodkie).

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Polecam wypróbowanie przepisu i podzielenie się swoją opinią. 

2 komentarze: