Link do przepisu na mus jabłkowy: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/10/mus-dzem-jabkowy-do-szarlotki-i-deserow.html
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(około 40 bułeczek):
- 10 dag świeżych drożdży (cała kosteczka)
- 4 pełne łyżki cukru
- 2 szklanki ciepłego mleka (400ml)
- 1 kg mąki pszennej
- 4 jajka + 1jajko do wysmarowania bułeczek
- 1 kostka masła lub margaryny
- cukier puder
- słoiczek musu jabłkowego lub innego
W czasie gdy zaczyn rośnie roztapiamy w rondelku kostkę masła/margaryny.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szklankę ciepłego mleka, jajka , roztopione masło oraz wsześniej przygotowany zaczyn drożdżowy.
Z tych składników wyrabiamy ciasto (gęstość powinna być taka by można było lepić z niego bułeczki, gdy jest zbyt gęste dolewamy troszkę mleka, gdy zbyt rzadkie- dodajemy mąki).
Wyrobione ciasto dzielimy na ok 40 części i z każdej formujemy kuleczkę.
Kuleczkę rozgniatamy na "placuszka" kładziemy na niego łyżkę musu jabłkowego i zaklejamy rogi tak by powstała bułeczka.
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (w sporych odstępach) i zostawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 40 minut.
Podajemy posypane dużą ilością cukru pudru (bez cukru pudru będą mało słodkie).
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Polecam wypróbowanie przepisu i podzielenie się swoją opinią.
Znakomite, wyglądają przepysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy przepis :) pychotka
OdpowiedzUsuń