autor zdjęcia: Katarzyna Król |
pół średniego garnka:
- ok 1,5 kg karkówki
- 2 średnie cebule
- 2 pełne łyżki masła
- 4-5 płaskich łyżek mąki
- 2 kapelusze suszonych podgrzybków
- ziele angielskie, pieprz ziarnisty,liść laurowy
- pieprz mielony, sól, koperek suszony (1 łyżeczka), natka suszona (1 łyżeczka)
Dzień 1:
Mięso myję, kroję w kostkę i wkładam do garnka i zalewam wodą (ok 3-4 cm nad mięso). Dodaję kilka listków laurowych, ziele angielskie ok 5 szt i pieprz ziarnisty ok pół łyżeczki.
Całość duszę do chwili gdy mięso zrobi się miękkie.
Dzień 2:
Gulasz przygrzewam. Cebulę kroję w plasterki, podsmażam na 2 łyżkach masła i dodaję do mięsa. Duszę do chwili gdy cebulka zrobi się całkiem miękka. Następnie dodaję pokrojone w paseczki kapelusze podgrzybków. Całość trzymam na małym ogniu i w tym czasie robię zasmażkę z reszty masła i mąki (roztopić masło na patelni, dodać mąkę i ciągle mieszając delikatnie przysmażyć). Zasmażkę łączę z masą mięsną, dodaję koperek, natkę oraz doprawiam do smaku. Duszę jeszcze kilka minut.
Danie podaję z kaszą jęczmienną.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz