autor zdjęcia: Katarzyna Król |
SKŁADNIKI
(u mnie 7 porcji):
- 7 małych jabłek (im mniejsze tym lepiej)
- 14 szt goździków
- łyżeczka cynamonu
- 2 nasiona (szyszki) kardamonu
W każde z jabłek w miejsce po wydrążonym gnieździe nasiennym wbijamy 2 goździki. Następnie jabłka posypujemy cynamonem. Na końcu rozgniatamy "szyszki" kardamonu, wyjmujemy z nich nasionka, kruszymy i posypujemy jabłka.
Pieczemy ok 40 minut (przykryte folią aluminiową) w temperaturze ok 200 stopni (klasyczny program góra dół). Na chwilę przed wyłączeniem piekarnika zdejmujemy folię i podpiekamy (funkcja grilla).
Generalnie czas pieczenia jabłek do miękkości może się różnić w zależności od odmiany, dlatego stopień miękkości warto sprawdzać organoleptycznie :) :) :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
najlepszy jest w nich dodatek kardamonu!
OdpowiedzUsuńteż takie robimy :)
a posypane czekoladą....mmmmmmm....
OdpowiedzUsuńmój ulubiony jesienno-zimowy deser! :)
OdpowiedzUsuńfajnie ale ta folia aluminiowa to niezbyt zdrowa ;) lepiej w żaroodpornym naczyniu piec
OdpowiedzUsuńNiestety nie posiadam naczynia żaroodpornego z pokrywką :( Muszę nabyć drogą kupna :P
Usuń