czwartek, 29 listopada 2012

Pieczone jabłka z cynamonem, goździkami i kardamonem

Deser lekki, łatwy w przygotowaniu, niedrogi a co najważniejsze bardzo zdrowy :) Z rozgrzewającymi przyprawami jest idealną pozycją w jesiennym menu.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
(u mnie 7 porcji):
  •  7 małych jabłek (im mniejsze tym lepiej)
  • 14 szt goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 nasiona (szyszki) kardamonu
 Jabłka myjemy, suszymy i wydrążamy z nich środek (gniazda nasienne). Układamy w naczyniu żaroodpornym.
W każde z jabłek w miejsce po wydrążonym gnieździe nasiennym wbijamy 2 goździki. Następnie jabłka posypujemy cynamonem. Na końcu rozgniatamy "szyszki" kardamonu, wyjmujemy z nich nasionka, kruszymy i posypujemy jabłka.

Pieczemy ok 40 minut (przykryte folią aluminiową) w temperaturze ok 200 stopni (klasyczny program góra dół). Na chwilę przed wyłączeniem piekarnika zdejmujemy folię i podpiekamy (funkcja grilla).

Generalnie czas pieczenia jabłek do miękkości może się różnić w zależności od odmiany, dlatego stopień miękkości warto sprawdzać organoleptycznie :) :) :)

SMACZNEGO

autor zdjęcia: Katarzyna Król

5 komentarzy:

  1. najlepszy jest w nich dodatek kardamonu!
    też takie robimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a posypane czekoladą....mmmmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. mój ulubiony jesienno-zimowy deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie ale ta folia aluminiowa to niezbyt zdrowa ;) lepiej w żaroodpornym naczyniu piec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie posiadam naczynia żaroodpornego z pokrywką :( Muszę nabyć drogą kupna :P

      Usuń