autor zdjęcia: Katarzyna Król |
proporcje zalewy. Jedna porcja wystarcza na ok 5-6 małych słoiczków.
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu
- 3 łyżki płaskie cukru
- 1 łyżka płaska soli
- 5 kulek ziela angielskiego
- płaska łyżeczka gorczycy
- 10 kulek pieprzu czarnego
- 3-4 pogniecione listki laurowe
- i oczywiście GRZYBKI :) :) :)
Pod koniec czasu gotowania grzybów w osobnym garnku wszystkie składniki zalewy (czyli wszystko z powyższej listy poza grzybkami) gotujemy do chwili wrzenia.
Grzybki odcedzamy i jeszcze gorące przekładamy do słoiczków. Od razu zalewamy gorąca zalewą. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Uwaga: jeśli grzybki gotowane były ok 40 min nie trzeba pasteryzować!
UWAGA: jeśli chcemy aby w słoiczkach grzybki nie zrobiły się ciemne musimy je zalać zalewą jak jeszcze są gorące.
SMACZNEGO!
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Zazdroszczę, ja w tym roku nie mam ani jednego słoiczka z grzybkami:(
OdpowiedzUsuńNo ja dziś zrobiłem według Twojego przepisu :). Wyglądają smacznie.
OdpowiedzUsuń