A co jest sercem prawdziwego tortu? Oczywiście biszkopt!
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na jeden okrągły biszkopt o średnicy 22cm (do podziału na 2-3 płaty)
- 4 jajka
- 4 łyżki gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru (ok. 125g)
- 1 szklanka mąki (ok.125g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem do chwili gdy masa nabierze konsystencji "kogla -mogla".
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej żółtkowo-cukrowej masy , musimy pamiętać aby od tej pory mieszać bardzo bardzo delikatnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki (również delikatnie aby nie opadła piana) i przelewany do blachy tortowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Ciasto należy piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni ( UWAGA: nie używamy termoobiegu ponieważ wysuszy biszkopt.)
Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku.
Biszkopt podajemy w całości - posypany cukrem pudrem, lub po wystygnięciu kroimy na płaty i używany jako bazy do tortu.
Chwila moment i ...GOTOWE :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz