Kasinkowe gotowanie... |
forma 28x11 cm:
- 5 jajek
- 2 niepełne szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- kostka masła (200 gram)
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 torebki cukru waniliowego
- sok + otarta skórka z połowy cytryny
Jajka ubić na gładką pienistą masę (mikserem na największych obrotach około 5 minut , aż 2x zwiększą swoją objętość). Stopniowo (aby piana jajeczna nie opadła), ciągle miksując dodać cukier i cukier waniliowy a następnie mąkę ziemniaczaną z sodą.
Masło rozpuścić i gorące dolać do masy. Wymieszać. Dodać skórkę oraz sok z cytryny.
Ciasto umieścić w piecu nagrzanym do 160 stopni (klasyczny program bez termoobiegu) na 20 minut a następnie na kolejne 30 minut zwiększyć temperaturę do 170 stopni. Po łącznie 50 minutach w piecu sprawdzić ciasto patyczkiem i jeśli jest dobre wyjąć w chłodne miejsce.
Podawać po przestudzeniu.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
Bardzo lubię cytrynowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie teraz taki kawałek, zapisuję do zakładek :D
OdpowiedzUsuńMusi być cudowne :)
OdpowiedzUsuńNie wiem co zrobiłam nie tak,ciasto po wyjeciu z piekarnika opadło i zamieniło się w galarete, jaka może być tego przyczyna?
OdpowiedzUsuń