Uwaga uwaga!!! To już naprawdę ostatnia chwila na przygotowanie przetworów z truskawek. Tych wspaniałych owoców już jest coraz mniej a i ceny mocno podskoczyły. Kto zaspał ma ostatnią szansę. Sama zbyt późno sobie przypomniałam o truskawkowych pysznościach na zimę więc zastosowałam mega szybki przepis na dżem z użyciem popularnych fiksów.
Jeśli jednak jesteście zainteresowani bardziej zbliżoną do klasycznej wersją dżemu - przepis znajdziecie tu:
Dżem truskawkowy z dodatkiem świeżej mięty.
|
Kasinkowe gotowanie... |
|
SKŁADNIKI
na około 5 małych słoiczków:
- łubianka truskawek (2 kg)
- 1 fix do dżemów (mój miał napisane: na 1kg owoców + 0,5 kg cukru)- użyłam tylko jednego
- 0,5 - 1 szklanka cukru (w zależności od słodkości owoców)
Truskawki opłukać, usunąć szypułki oraz przepołowić. Umieścić w garnku i zasypać fiksem do dżemów (wystarczy użyć połowy ilości fixu niż napisane na jego opakowaniu- ja na 2 kg truskawek dałam fix przeznaczony na 1kg). Zagotować (truskawki powinny puścić sporo soku, który potem w słoikach zmieni się w pyszną galaretkę). Po zagotowaniu dodać cukier (ilość wedle uznania- ja dałam około pół szklanki ponieważ miałam słodkie truskawki). Raz jeszcze zagotować.
Przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i zapasteryzować (czyli zagotować słoiki z dżemem w garnku z wodą, a po zagotowaniu zostawić na małym ogniu około 20 min).
Po wystygnięciu dżem powinien pięknie zgęstnieć.
SMACZNEGO
|
Kasinkowe gotowanie... |
|
Kasinkowe gotowanie... |
super przepis, faktycznie szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuń