wtorek, 10 września 2013

Dietetyczne i delikatne placuszki z cukinii

Dziś: zdrowo, smacznie i dietetycznie :) Polecam te placuszki jako lżejszą wersję placków ziemniaczanych.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na około 12 małych placuszków
  • 2 małe cukinie
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • kilka gałązek koperku (po posiekaniu około 2 łyżek)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
Cukinię umyć, obrać i wydrążyć pestki.
Zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posolić.
Odstawić na 10 minut - w tym czasie z cukinii powinna oddzielić się woda, którą to trzeba dokładnie odcisnąć.
Naszą cukinię po odciśnięciu należy odstawić na kolejne 10 minut a następnie znowu dokładnie odcisnąć resztę wody.
Do tak przygotowanej cukinii dodajemy resztę składników: jajko, koperek, mąkę i pieprz (ilość wedle uznania).
Placuszki smażymy "na rumiano" z obu stron.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz