autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na około 12 małych placuszków
- 2 małe cukinie
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- kilka gałązek koperku (po posiekaniu około 2 łyżek)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
- oliwa do smażenia
Zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posolić.
Odstawić na 10 minut - w tym czasie z cukinii powinna oddzielić się woda, którą to trzeba dokładnie odcisnąć.
Naszą cukinię po odciśnięciu należy odstawić na kolejne 10 minut a następnie znowu dokładnie odcisnąć resztę wody.
Do tak przygotowanej cukinii dodajemy resztę składników: jajko, koperek, mąkę i pieprz (ilość wedle uznania).
Placuszki smażymy "na rumiano" z obu stron.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz