autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na 2 blachy ciasteczek:
- 250g mąki tortowej
- kostka margaryny (250g)
- 100g migdałów lub lepiej płatków migdałowych
- 50g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
A oto i procedura wypieku:
Przygotować migdały: jeśli mamy płatki migdałowe wystarczy zmielić je na mąkę. Niestety ja nie miałam tyle szczęścia :( W sklepie jak na złość płatków migdałowych nie było...
W przypadku całych migdałów: orzechy zalać wrzątkiem. Moczyć ok 10 min, następnie obrać z brązowej skórki i wysuszyć w piekarniku. Zmielić na mąkę.
Mąkę przesiać, dodać do niej miękką margarynę, zmielone migdały, cukier, żółtka i sól. Wyrobić ciasto. Rozwałkować. Wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blaszkach wyłożonych pergaminem. Piec w temperaturze 200 stopni ok 10 minut.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
TrolldorA: smak będzie też ciekawy, jeśli migdały nie będą zmielone na mąkę, lecz na drobny "grysik"
OdpowiedzUsuń