Osobiście jestem jej wielką wielbicielką - tym bardziej , iż ostatnio przyrządzam ją z warzyw gotowanych na parze. Warzywa ugotowane w ten sposób smakują o niebo lepiej. Nie są takie "płowe". Nie wierzyłam póki sama się nie przekonałam. Zatem gorąco zachęcam do przygotowania sałatki z warzyw ugotowanych właśnie w ten sposób :) Oczywiście przepis ten sprawdza się również w przypadku tradycyjnie gotowanych warzyw.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
wyjdzie z nich duża misa sałatki (wystarczająca na całe Święta):
- 5 średnich ziemniaków
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 7 jaj
- 7 niewielkich ogórków kiszonych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 słoiczek majonezu
- sól, pieprz i ostra papryka
Kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy posiekane (również w drobną kostkę) ugotowane jajka, ogórki, cebulę, paprykę oraz odcedzony groszek (groszku oczywiście nie siekamy hehehe). Solimy (ok 1/2 łyżki), pieprzymy i doprawiamy papryką , a następnie dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i raz jeszcze mieszamy.
Jak widać przepis ten jest bardzo prosty - istotne jest w nim aby wszystkie elementy sałatki były drobno posiekane :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Apetycznie podana sałatka.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń