środa, 27 marca 2013

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym

Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na pulpety drobiowe w sosie koperkowym. Podobnie jak z wieloma innymi przepisami totalnie improwizowałam, ale udało się - pulpeciki wyszły smaczne i miękkie. Mężo się zajadał aż mu się uszy trzęsły :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na około 35 pulpecików:
  • ok 0,7kg mięsa drobiowego (ja użyłam filetów z ud kurcząt)
  • 3 małe cebule
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ząbek czosnku
  • ok 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • mała śmietana 12% (ok 180g)
  • pęczek kopru
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany czosnek i zeszklić na oliwie.
Do zmielonego wcześniej mięsa dodać jajka, bułkę tartą oraz podsmażoną wcześniej cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.

Oliwę rozgrzać na patelni. Z mięsa lepić małe kulki (nieco większe od orzecha włoskiego) i podsmażyć ze wszystkich stron (do zarumienienia), następnie zdjąć z ognia.

W garnku zagotować bulion, dodać zahartowaną śmietanę oraz posiekany koperek. Na końcu do sosu przełożyć pulpety. Doprawić do smaku solą i pieprzem i pogotować kilka minut na małym ogniu. W razie potrzeby zagęścić łyżką mąki.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz