autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na około 35 pulpecików:
- ok 0,7kg mięsa drobiowego (ja użyłam filetów z ud kurcząt)
- 3 małe cebule
- oliwa z oliwek do smażenia
- ząbek czosnku
- ok 1/2 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
- 2 jajka
- mała śmietana 12% (ok 180g)
- pęczek kopru
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)
Do zmielonego wcześniej mięsa dodać jajka, bułkę tartą oraz podsmażoną wcześniej cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.
Oliwę rozgrzać na patelni. Z mięsa lepić małe kulki (nieco większe od orzecha włoskiego) i podsmażyć ze wszystkich stron (do zarumienienia), następnie zdjąć z ognia.
W garnku zagotować bulion, dodać zahartowaną śmietanę oraz posiekany koperek. Na końcu do sosu przełożyć pulpety. Doprawić do smaku solą i pieprzem i pogotować kilka minut na małym ogniu. W razie potrzeby zagęścić łyżką mąki.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz