wtorek, 12 marca 2013

Kiełbasa parówkowa zapieczona z cebulką i papryką

Dopadł mnie totalny "dzień świra"  - w związku z tym brak czasu, napięcie i ogólne rozdrażnienie:( Zatem dziś konkretny i zwięzły wpis.
Pomysł na szybki i niedrogi obiad z kiełbaską parówkową w roli głównej.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na 5 porcji:
  • 5 kawałków kiełbasy parówkowej
  • 4 cebule
  • 1 spora czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (tymianek, sól i pieprz)
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szklanki makaronu typu świderki
  • kawałek (ok 30g) sera pleśniowego (u mnie Lazur)
Do sedna:
Cebulę ,paprykę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni z użyciem odrobiny oliwy. Dodać parówkową  i podsmażyć z obu stron. Pod koniec posypać przyprawami.

Ugotowany wcześniej makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z całą zawartością patelni (kiełbasą,cebulą i całą resztą). Posypać pokruszonym serem pleśniowym i skropić resztą oliwy.
Całość piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz:

  1. a czy producent kiełbasy parówkowej ma tutaj znaczenie? moze byc np. henryk kania? z jakiej ty robisz?

    OdpowiedzUsuń