Pomysł na szybki i niedrogi obiad z kiełbaską parówkową w roli głównej.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na 5 porcji:
- 5 kawałków kiełbasy parówkowej
- 4 cebule
- 1 spora czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (tymianek, sól i pieprz)
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki makaronu typu świderki
- kawałek (ok 30g) sera pleśniowego (u mnie Lazur)
Cebulę ,paprykę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni z użyciem odrobiny oliwy. Dodać parówkową i podsmażyć z obu stron. Pod koniec posypać przyprawami.
Ugotowany wcześniej makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z całą zawartością patelni (kiełbasą,cebulą i całą resztą). Posypać pokruszonym serem pleśniowym i skropić resztą oliwy.
Całość piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
a czy producent kiełbasy parówkowej ma tutaj znaczenie? moze byc np. henryk kania? z jakiej ty robisz?
OdpowiedzUsuń