Muszę być z Wami szczera - wyszło NAJSMACZNIEJSZE CZEKOLADOWE CIASTO JAKIE DO TEJ PORY UDAŁO MI SIĘ UPIEC :) Polecam Wszystkim amatorom czekolady, a takich zapewne nie brakuje :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(okrągła tortownica o średnicy 20 cm):
- 300g masła lub margaryny (u mnie była margaryna)
- 1 1/4 szklanki mleka (ok 250ml)
- 1 szklanka cukru (ok 200g)
- 1 szklanka wiórków kokosowych (ok 75g)
- cukier waniliowy (w przepisie oryginalnym jest esencja kokosowa ale nigdzie takowej zakupić mi się nie udało - 1/2 łyżeczki)
- ok 5-6 łyżeczek zwykłego kakao (ok 30g)
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 2/3 szklanki mąki (ok 225g)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok 200g)
Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wiórki kokosowe oraz mleko. Miksujemy na wysokich obrotach 10 minut - masa winna być rzadka i bez grudek.
Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni (forma wysmarowana tłuszczem lub wyściełana pergaminem). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku.
Wyjmujemy i studzimy.
W garnuszku na maleńkim ogniu rozpuszczamy resztę tłuszczu z czekoladą. Zdejmujemy z ognia , mieszamy i czekamy by czekoladowa masa troszkę zgęstniała.
W tym czasie chłodne ciasto należy rozdzielić na dwie warstwy. Dolny placek smarujemy 1/3 polewy czekoladowej po czym przykrywamy plackiem górnym. Resztę zgęstniałej polewy rozprowadzamy na wierzchu i bokach ciasta.
Ciasto podajemy po całkowitym wyschnięciu polewy :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
SMACZNEGO
Ciasto jest naprawdę pyszne więc z całą odpowiedzialnością mogę polecić ten przepis. Mam nadzieję, że wszystkim wypiek przypadnie do gustu tak jak przypadł mi :) Opinie oczywiście mile widziane .
lubię twoje przepisy, gdzie mogę dodać Cię do obserwowanych bo nie widze?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Hej, jest taka możliwość na samym dole strony :)
UsuńWspaniała pyszność ! Istny raj dla łasuchów czekolady, prezentuje się przepysznie !!! :)
OdpowiedzUsuńA mnie wyszło zakalcowate, ale i tak pyszne
OdpowiedzUsuńA mi wyszło zakalcowate, ale i tak pyszne
OdpowiedzUsuńwyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuń