autor zdjęcia: Katarzyna Król |
porcja na 14 dużych babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g masła lub margaryny (ja użyłam margaryny)
- 3/4 szklanki cukru (ok 150g) - można użyć mniej cukru ponieważ słodyczy daje czekolada
- płaska łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady (2 do ciasta + 2 do polewy)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 małej śmietany 30%
- wiórki z białej czekolady do posypania
Zacznijmy:
W misce umieszczamy masło, mąkę, proszek do pieczenia , cukier, aromat waniliowy, całe jajka oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone banany oraz dwie tabliczki gorzkiej czekolady (grubo posiekane). Miksujemy do chwili gdy banany całkowicie się rozdrobnią i złączą z masą.
Ciasto przekładamy do papierowych papilotek (na 3/4 wysokości), umieszczamy w foremkach na babeczki i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciastka są gotowe po przejściu testu "suchego patyczka" :) :)
Babeczki odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie należy przygotować polewę czekoladową:
W garnku na maleńkim ogniu roztapiamy dwie tabliczki gorzkiej czekolady. Mieszamy ze śmietanką i zdejmujemy z ognia.
Chłodne babeczki polewamy czekoladą oraz ozdabiamy wiórkami z białej czekolady. Całość podajemy po całkowitym zastygnięciu polewy na babeczkach.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Cudowne i ta polewa!
OdpowiedzUsuńpo konkretnym posiłku przyda się coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńwspaniały, smakowity deser
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam babeczek..a te z czekoladą ..mniam..
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis, babeczki są naprawdę bardzo smaczne ps. właśnie w ramach kolacji zjadłam ostatnią :P
UsuńA ja mam pytanie ,czy masło rozpuszczamy?i jeszcze jedno :)śmietankę wlewamy do czekolady kiedy ona jest jeszcze na ogniu?nie zważy się?
OdpowiedzUsuńSerdeczności.
Agnieszka.
Witaj :)
UsuńMasło do masy na babeczki powinno być miękkie ale nie rozpuszczone :)
Co do polewy:
Do roztopionej czekolady należy (mieszając) wlać śmietankę i po chwili zdjąć całość z ognia - nic nie powinno się zważyć :)
Kasiu babeczki wyszły rewelacyjne!:) dziękuję za ten przepis:)
UsuńBardzo bardzo się cieszę :)
Usuń