niedziela, 13 stycznia 2013

Babeczki/ muffinki czekoladowo-bananowe

Dziś w ramach dalszego testowania przepisów z  książki "Czekolada 140 pysznych przepisów" - muffinki czekoladowo-bananowe. Dzięki bananom babeczki mają dość mięsistą i miękką konsystencję. Czekolada natomiast sprawia, że są bardzo słodkie - idealne do gorzkiej kawy lub herbaty.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
porcja na 14 dużych babeczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła lub margaryny (ja użyłam margaryny)
  • 3/4 szklanki cukru (ok 150g) - można użyć mniej cukru ponieważ słodyczy daje czekolada
  • płaska łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady (2 do ciasta + 2 do polewy)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 małej śmietany 30%
  • wiórki z białej czekolady do posypania
Przygotowanie ciasta na babeczki nie sprawiło mi większego problemu - grzane piwko z przyprawami korzennymi dodało mi mega powera :) :)

Zacznijmy:
W misce umieszczamy masło, mąkę, proszek do pieczenia , cukier, aromat waniliowy, całe jajka oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone banany oraz dwie tabliczki gorzkiej czekolady (grubo posiekane). Miksujemy do chwili gdy banany całkowicie się rozdrobnią i złączą z masą.
Ciasto przekładamy do papierowych papilotek (na 3/4 wysokości), umieszczamy w foremkach na babeczki i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciastka są gotowe po przejściu testu "suchego patyczka" :) :)

Babeczki odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie należy przygotować polewę czekoladową:
W garnku na maleńkim ogniu roztapiamy dwie tabliczki gorzkiej czekolady. Mieszamy ze śmietanką i zdejmujemy z ognia.

Chłodne babeczki polewamy czekoladą oraz ozdabiamy wiórkami z białej czekolady. Całość podajemy po całkowitym zastygnięciu polewy na babeczkach.

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
 Mam nadzieję, że te babeczki Wam zasmakują. Są bardzo czekoladowe i bardzo słodkie dlatego polecam zredukowanie ilości cukru :) Opinię i sugestię do przepisu klasycznie można zostawiać w dziale KOMENTARZE :)

9 komentarzy:

  1. po konkretnym posiłku przyda się coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam babeczek..a te z czekoladą ..mniam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis, babeczki są naprawdę bardzo smaczne ps. właśnie w ramach kolacji zjadłam ostatnią :P

      Usuń
  3. A ja mam pytanie ,czy masło rozpuszczamy?i jeszcze jedno :)śmietankę wlewamy do czekolady kiedy ona jest jeszcze na ogniu?nie zważy się?
    Serdeczności.
    Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :)
      Masło do masy na babeczki powinno być miękkie ale nie rozpuszczone :)

      Co do polewy:
      Do roztopionej czekolady należy (mieszając) wlać śmietankę i po chwili zdjąć całość z ognia - nic nie powinno się zważyć :)

      Usuń
    2. Kasiu babeczki wyszły rewelacyjne!:) dziękuję za ten przepis:)

      Usuń
    3. Bardzo bardzo się cieszę :)

      Usuń