piątek, 11 stycznia 2013

Parówki z serem w cieście francuskim

Parówki, ser i ciasto francuskie to smaczna kompozycja. Z tych składników można przygotować smaczne śniadanie. Formę ponacinanego krążka ściągnęłam od jednej z blogowiczek niestety adresu bloga nie pamiętam :(

autor zdjęcia: Katarzyna Król

SKŁADNIKI:
na 5 porcji
  • płat ciasta francuskiego
  • 5 parówek
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 1 jajko
Ciasto kroimy na pięć równych części.
Każdą parówkę owijamy plasterkiem żółtego sera a następnie owijamy dokładnie kawałkiem francuskiego ciasta.
Na całej długości parówki robimy nacięcia na 3/4 głębokości (należy uważać by nie przeciąć do końca parówki), zawijamy w krążek i spinamy wykałaczką.
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król


7 komentarzy:

  1. brzmi dobrze, chyba jutro na śniadanie zjem takie coś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię identyczne, ale nie w tak pięknej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię parówki w cieście francuskim, ale tradycyjnie zawijam.
    Twój krążek świetnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają i bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione :) A w takiej formie wyglądają jeszcze bardziej apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajne ! mają świetny wygląd, proste do zrobienia i pyszne, muszę zapamiętać :) zapraszam do mnie http://pysznekaprysy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię, szybkie danie imprezowe :). W tej formie bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń