W związku z powyższym muszę je jakoś przetworzyć :) Na pierwszy ogień idzie aromatyczny mus/dżem jabłkowy idealny do deserów oraz szarlotki :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(na 6 około pół litrowych słoików)
- 5 kilo dojrzałych kruchych jabłek
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru (ok. 200g)
- łyżeczka cynamonu
- ok 25 całych goździków
- 1/2 cytryny
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środek i kroimy w kawałki (mogą być ćwiartki). Wkładamy do garnka, dodajemy wodę i stawiamy na maleńki ogień.
Owoce prażymy co jakiś czas mieszając przez około 2 godziny. Po tym czasie gdy większość (lub wszystkie) jabłek rozpadnie się na "papkę" dodajemy cukier (UWAGA: jeśli jabłkowa "papka" wyszła bardzo słodka cukru dodajemy mniej), goździki i cynamon. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny wedle uznania.
Doprawiony dżem pozostawiamy na wolnym ogniu na kolejna godzinę. Po tym czasie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 30 minut.
Łatwo, szybko, i smacznie :)
Słoiczki z musem jabłkowym przydadzą nam się w zimne zimowe dni do szarlotki, naleśników lub innych deserów :)
SMACZNEGO!
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
do szarlotki jak ulał
OdpowiedzUsuń