czwartek, 4 października 2012

Czerwona sałatka pomidorowo-paprykowa

Jest pomidor - jest sałatka ...i to jaka sałatka! Czerwona, banalna w przygotowaniu ale za to jaka pyszna :)
Ta sałatka potwierdza regułę, że proste potrawy są najsmaczniejsze.

autor zdjęcia: Katarzyna Król


SKŁADNIKI:
(dla maksymalnie 2 osób):
  • 2 średnie pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • mała cebulka
  • 2 suszone pomidorki (dwa "płaty")
  • 50 g fety
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • pieprz 
  • ostra papryka
Jak można się domyślić przygotowanie jest banalne :)
Pomidory, paprykę, cebulkę i suszone pomidorki kroimy w drobna kosteczkę (sałatka powinna być na tyle drobna aby można było ja jeść łyżką) - mieszamy.
Dodajemy kostki sera feta, pieprz oraz ostra paprykę (nie używamy soli, natomiast resztę przypraw wedle własnego uznania).
Na rozgrzanym oleju prażymy pestki słonecznika (do uzyskania lekko brązowego koloru) by zwieńczyć nimi sałatkę. Na chwile przed podaniem sałatki należy ją skropić octem.

Sałatka na prawdę jest pyszna...mimo że taka zwyczajna :)

SMACZNEGO

autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze:

  1. Pychota. Robiłam już kilka razy. Wspaniała sałatka dla miłośników lekko kwaśnych potraw.

    OdpowiedzUsuń