Ta sałatka potwierdza regułę, że proste potrawy są najsmaczniejsze.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
SKŁADNIKI:
(dla maksymalnie 2 osób):
- 2 średnie pomidory
- pół czerwonej papryki
- mała cebulka
- 2 suszone pomidorki (dwa "płaty")
- 50 g fety
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu spirytusowego
- pieprz
- ostra papryka
Pomidory, paprykę, cebulkę i suszone pomidorki kroimy w drobna kosteczkę (sałatka powinna być na tyle drobna aby można było ja jeść łyżką) - mieszamy.
Dodajemy kostki sera feta, pieprz oraz ostra paprykę (nie używamy soli, natomiast resztę przypraw wedle własnego uznania).
Na rozgrzanym oleju prażymy pestki słonecznika (do uzyskania lekko brązowego koloru) by zwieńczyć nimi sałatkę. Na chwile przed podaniem sałatki należy ją skropić octem.
Sałatka na prawdę jest pyszna...mimo że taka zwyczajna :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
przemawia do mnie:)
OdpowiedzUsuńPychota. Robiłam już kilka razy. Wspaniała sałatka dla miłośników lekko kwaśnych potraw.
OdpowiedzUsuń